Arn-trilogien er en trilogi om Arn Magnusson eller Arn de Gothia som de kaller han i boken, skrevet av Jan Guillou som da er svensk. Den består av bøkene Veien til Jerusalem, Tempelridderen og Riket ved veiens ende, som ble gitt ut i henholdsvis 1998, 1999 og 2000 under originaltitlene Vägen til Jerusalem, Tempelriddaren og Riket vid vägens slut. Bøkene omhandler stormannssønnen, klostergutten og tempelridderen Arn gjennom hele hans liv, fra før han blir født til hans død. Også hans livs kjærlighet, Cecilia Algotsdotter, får stor rolle i bøkene etter at han møter henne.
I tillegg til selve trilogien, har Guillou skrevet romanen Arven etter Arn som en frittstående oppfølger. Bøkene om Arn har solgt i over 170k eksemplarer her i Norge, og i Sverige har tallene kommet opp i over en million.
Bøkene
Veien til Jerusalem
Første bok i trilogien, Veien til Jerusalem, handler om stormannsønnen Arn Magnussons oppvekst og maktkampene i Sverige på 1100-tallet. Som femåring ble falt Arn ned fra et tårn, og foreldrene lover Guds Moder(Jomfru Maria)å gi Arn til Guds arbeid på jorda. Arn overlever så vidt, og blir sendt i kloster som oblat og oppfostret av munkene der. I klosteret møter han en gammel munk som har vært en av de store tempelridderne i Det Hellige Land, og dette får stor betydning for Arns videre utvikling. Her i klosteret tilegner han seg kunnskaper langt utenom det vanlige. Språk, læren om … osv, men helt uventet hvordan det er og smi, bue og det han kommer til og få mest bruk til i neste bok hvordan man bruker våpen:p
Arn blir som 17-åring sendt ut fra klosteret igjen, og møter en jente ved navn Cecilia( En betydingsfull person for Arn de senere år). De gjør en stor feil og er sammen før ekteskapet, hvilket de blir oppdaget og dømt kraftig for. Boken avsluttes med at Arn og hans elskede Cecilia blir dømt til å gjøre bot i 20 år, han i Guds hellige arme og hun i Gudhem Kloster.
Tempelridderen
Bok nummer to, Tempelridderen, handler om hvordan Arn og Cecilias klarer seg gjennom de 20 lange årene i tempelherreordenen og Gudhem kloster. Boken er den mest politiske av de tre da mener man hvordan politikken fåregår der nede, og gjennomsyres av Guillous politiske syn på den nåværende konflikten, uten at det har noe å si for boken og dens handlingsforløp. I denne boka fortelles det mye, både om krigen i Det Hellige Land og om forhold i kirken og klosteret, hvordan det var i Sverige og Europa, på denne tida. Mot Midtøsten blir det stadig ført forskjellige korstog for å bevare Jerusalem kristent. Muslimene har fått en mektig leder, Saladin, og tempelridderne kjemper for de kristne, om enn på en litt annen måte enn korstogene.
Min mening om denne boka er at denne er den beste boka før du kommer til slutten på den tredje, dette er en bok der man blir dratt inn i en verden men kommer ikke utJ man tenker veldig mye etter man har lest den og vil troligvis lese den igjen!
Riket ved veiens ende
I bok nummer tre, Riket ved veiens ende, kommer Arn tilbake til Sverige. Men tilbakekomsten blir ikke slik verken han eller Cecilia hadde trodd, og hans tanker om å aldri mer løfte et sverd igjen blir gjort til skamme. Bok tre i trilogien handler om framveksten av det Sverige vi kjenner i dag
Denne boken forteller seg selv les og forstå!
torsdag 25. september 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar